Roy Wilson Quintet

Den 17 januari 2006 träffades på initiativ av Roy Franck fem lätt grånande herrar, som tidigare i livet (och några fortfarande) spelat i olika band. Tommy Svensson   (Gitarr, sång, banjo munspel mm) och Bengt Ekstrand (Piano, orgel och lite sång) var rutinerade musikanter medan Lars Wilson (Tenorsaxofon), Roy Franck  (Trummor) och Bengt Carlsson (Elbas) var lite mer ringrostiga.

 

Syftet med att träffas var att vi ville fika, snacka musik och spela lite gamla godingar. Det bar sig inte bättre än att även andra gillade de gamla klassikerna och vi bestämde oss att i mån av tid och lust spela i olika arrangemang. Vi var dock inte intresserade av att det skulle ske på kommersiell basis utan valde att ställa upp gratis mot att den som ordnade arrangemanget skulle skänka en summa pengar till välgörande ändamål eller att arrangemanget som sådant var ideellt. Det första arrangemanget blev sommaren 2006 då Lions Hörby och Höör hade en sammankomst i Brukshundsklubbens lokaler i Hörby.

 

2009 spelade vi vid ett tillfälle underhållning och bakgrundsmusik vid en modevisning där Amnestys Hörbyavdelning visade lite av de begagnade kläder som de hade till försäljning. Presentatör vid modevisningen var Anita Larsson och rätt som det var började hon sjunga med till musiken. Vi grånande gentlemän tyckte att lite kvinnlig fägring och en ljuv stämma kunde passa in i vårt gäng och sedan dess är Anita oftast med och sjunger (och spelar lite olika taktinstrument).

 

Under Tommy Svenssons musikaliska ledning vi blivit lite mer rutinerade och Roy Wilson Quintet har förhoppningsvis sedan dess spridit musikalisk glädje lite här och där. Lions kulturpris 2010 tilldelades Roy Wilson Quintet bl.a för att vi roar en trogen och månghövdad publik och väljer att skänka gager till olika behövande föreningar och organisationer. Vi fick även Hörby kommuns kulturpris 2013 för vårt sätt att stödja ideella ändamål. 2016 spelade vi också in vår första skiva "Äntligen". Skivan säljs av ideella organisationer och hela försäljningssumman tillfaller dem.

 

Genom iden att våra musikaliska insatser skulle generera pengar till olika ideella ändamål har Roy Wilson Quintet fram till dags dato (december 2022) genom sina konserter och andra underhållningar direkt eller indirekt skänkt 1,3 miljoner kronor till olika ändamål. Här följer en liten presentation (Utan inbördes ordning):

 

Rotarys Läkarbank

Rotarys Polio-vaccinering

Girls Education (Bolivias bergsindianer)

Rent vatten i Tanzania (Lions projekt)

Lions Ungdomssatsning i Namibia

Anhörigföreningen, Hörby

Amnestys Hörbyavdelning

Nattvandrarna i Hörby

Hörby evenemangssällskap – HES

Läkare utan gränser

Ystads teatersällskap

Piratensällskapet

Världens barn

Barncancerfonden

Barndiabetesforskningen

Röda Korsets Östrabykrets

Röda Korsets Hörbykrets

Lions, Råå

Barncancerkliniken i Lund

Katastrofoffren på Filipinerna

 

(Något kan vara glömt)

 

I november 2022 spelade vi våra avslutningskonserter och då till förmån för Ukrainas folk. Åldern börjar ta ut sin rätt men vi fortsätter att träffas och spela lite och kanske blir den någon enstaka spelning någon gång.

 

Åter till startsidan